Bezoek het kleurrijke Willemstad

De hoofdstad van Curaçao is Willemstad en neemt zo’n 1/4 van heel het eiland in beslag. Een van de meest levendige en kleurrijke steden in het Caribisch gebied. Het telt 140.000 inwoners, een behoorlijke stad, maar het voelt heel relaxed aan. De wijken rondom Willemstad: Punda, Pietermaai, Otrabanda en Sharloo vormen het centrum. Hier vind je de meeste hotels, winkels, restaurants en bezienswaardigheden. Er is niet heel erg veel te doen, dus wij adviseren een dagje Willemstad te verkennen.

Wandel langs de Handelskade

De Handelskade is een iconische locatie in Willemstad, met rijen felgekleurde gebouwen/pakhuizen langs het water. Vanaf de pontjesbrug heb je hier het beste zicht op. Deze fotogenieke plek is een van de meest gefotografeerde delen van het eiland. Curaçao werd in 1634 door de Nederlanders veroverd op de Spanjaarden. De Handelskade in Willemstad werd ontwikkeld als een belangrijke handelspost tijdens de Nederlandse koloniale heerschappij. De Handelskade diende als een centrum voor handel en scheepvaart. Het was een belangrijke haven waar schepen aanlegden om handel te drijven, waaronder de handel in goederen zoals zout, een waardevol product dat op Curaçao werd gewonnen.

Wandel over de Pontjesbrug

De Koningin Emmabrug, ook bekend als de Pontjesbrug, is een drijvende draaibrug die de wijken Punda en Otrabanda met elkaar verbindt. De brug opent regelmatig om schepen door te laten. Als je geluk hebt vaart er net een groot cruisehip doorheen. Je hoort dan een belletje af gaan en hebt vervolgens kort de tijd om de pontjesbrug te verlaten. Je mag er ook op blijven staan, maar onthoud de brug kan soms drie kwartier open blijven staan als er een groot schip doorheen moet.

Ontdek de wijk Otrabanda

Aan de andere kant van de St. Annabaai ligt de wijk Otrabanda, wat ‘de andere kant’ betekent. Deze wijk heeft ook een kleurrijke architectuur en herbergt bezienswaardigheden zoals het Riffort en Fort Amsterdam. Dit historische fort, gelegen in Otrabanda, diende als zetel van de Nederlandse regering tijdens de koloniale periode. Vandaag de dag is het een cultureel centrum en de locatie van de regeringsgebouwen. In Otrabande vind je tevens veel street art. Aanrader is Colorful stairs Otrabanda.

Tip: Verken Willemstad en ontdek de geschiedenis en cultuur van Curaçao met een gids. Loop door pittoreske straatjes, door geurige markten, langs kleurrijke Nederlandse architectuur en bekijk levendige muurschilderingen. Boek hier je tour met gids.

Lokale markten bezoeken

De Floating Market bevindt zich in de wijk Punda in Willemstad, langs de kade bij Sha Caprileskade. Het is een kleurrijke markt waar Venezolaanse handelaren met hun boten verse producten zoals fruit, groenten en vis verkopen. De naam “Floating Market” komt van het feit dat de handelaren hun producten vanuit kleine boten op de kade verkopen. Het is een geweldige plek om de lokale sfeer te ervaren.

Ook de Plasa Bieu, letterlijk vertaald als “Oude Markt”, is een bezoek waard, en bij voorkeur met een lege maag. In deze lokale markthal kun je traditionele Curaçaose gerechten proeven zoals zoals stobá (stoofpot), karkó (kroketten gevuld met vlees) en kabritu (geitenvlees).

En als laatste heb je nog de Marshe Nobo markt, ook wel de ronde markt genoemd. De naam ronde markt is er niet voor niks, de markt is in de vorm van een cirkel. Dit is de plek om leuke souvenirs te kopen. De markt is de hele week open behalve zondag.

Bezoek het indrukwekkende Kura Hulanda Museum

Net om de hoek van de pontjesbrug bevind zich het Kura Hukanda Museum. Als je geïnteresseerd bent in de gehele geschiedenis van slavenhandel moet je dit museum zeker bezoeken. Het Kura Hulanda Museum richt zich voornamelijk op de geschiedenis van de slavernij en de trans-Atlantische slavenhandel. Het benadrukt de impact van deze historische gebeurtenissen op de regio en de bijdragen van de Afrikaanse diaspora aan de Caribische cultuur.

Uiteten in Willemstad

In Willemstad kun je heerlijk lunchen. Ons favoriete adresje is De Gouveneur. Het prachtige roodkleurige pand is de topper van Otrobanda. Met een uitgebreide kaart voor ieder wat wils. Maar ook La Bohema in het centrum heeft een sfeervol terras en goede kaart. Heb je zin om een salade te eten, bezoek plein cafe Wilhelmina en bestel de ossenhaas salade.

Willemstad is niet alleen een historische stad, maar ook een levendige en cultureel rijke bestemming die reizigers trekt met zijn charme, kleurrijke omgeving en vriendelijke sfeer. Het is een geweldige plek om te verkennen en te genieten van de unieke mix van Europese en Caribische invloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *