Reisdocumenten Curaçao

Als je van plan bent om naar Curaçao te reizen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de benodigde reisdocumenten. In dit artikel geven we je een overzicht van de documenten die je nodig hebt om probleemloos naar dit prachtige eiland te kunnen afreizen.

1. Paspoort

Wanneer je van plan bent om naar het prachtige Curaçao te gaan, is het natuurlijk van essentieel belang dat je in het bezit bent van een geldig paspoort. Echter, er geldt een extra eis waarop je dient te letten: het paspoort mag namelijk niet ouder zijn dan 10 jaar. Bovendien moet het paspoort geldig blijven tot en met de dag waarop je Curaçao weer verlaat. Maar daar houdt het nog niet op, want er is nog een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden. Je paspoort dient namelijk één dag langer geldig te zijn dan de datum waarop je terugvliegt van Curaçao naar Nederland. Dit heeft te maken met de nachtvlucht die je neemt, waardoor je de volgende dag arriveert op Schiphol. Om problemen bij de Nederlandse douane op Schiphol te voorkomen, is het raadzaam om ervoor te zorgen dat je paspoort ook geldig is op de dag van aankomst in Nederland.

2. DI-Card

Wanneer je naar Curaçao reist en geen inwoner van Curaçao bent (of geen VRW hebt), is het noodzakelijk om een DI Card in te vullen. Dit kun je eenvoudig online regelen, maar zorg ervoor dat je dit op tijd doet: Op Schiphol wordt gecontroleerd of je dit document geprint bij je hebt. Het hebben van de DI Card als digitaal bestandje op je telefoon is over het algemeen niet voldoende. Het aanvragen van een DI Card duurt ongeveer 10 minuten voordat deze in je mailbox verschijnt. Je kunt dit doen vanaf 7 dagen voor vertrek tot zelfs op de dag van vertrek.

Reisdocumenten Curaçao Di-Card

3. Vliegticket: retour

Bij een standaard vakantie zal deze kwestie waarschijnlijk al netjes geregeld zijn. Maar wanneer je als toerist op Curaçao aankomt, moet je ook al weer een vliegticket hebben om van het eiland te vertrekken. Meestal is dit gewoon een retourticket naar huis aan het einde van je vakantie en dat is prima. Toch zijn er ook toeristen die het wat flexibeler willen houden en nog niet weten wanneer ze willen vertrekken of waar naartoe. Dat kan problematisch worden. Curaçao wil namelijk voorkomen dat ze voor jou moeten zorgen als al je geld op is, daarom moeten alle toeristen bij aankomst op Curaçao al een ticket hebben om te kunnen vertrekken van het eiland. Dit ticket hoeft niet per se naar het land van herkomst te zijn, het mag ook een ticket zijn naar elk ander land ter wereld. Het belangrijkste is dat je Curaçao kunt verlaten.

Als je dit niet goed hebt geregeld en de douane erachter komt bij aankomst op Curacao, bestaat de kans dat je – letterlijk – met dezelfde vlucht waarmee je bent gekomen weer weggestuurd wordt. Dat wil je natuurlijk niet meemaken tijdens je vakantie, dus zorg ervoor dat je een retourticket hebt.

4. Visum

Soms wordt er nog steeds beweerd dat je een (toeristen)visum of iets dergelijks nodig hebt voor Curacao. Dit is echter niet waar! Tenminste, voor veel nationaliteiten is dit niet het geval. Als je een Nederlands paspoort hebt, is het zelfs heel eenvoudig. Omdat Curaçao deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, kun je eigenlijk heel gemakkelijk naar Curaçao reizen met een Nederlands paspoort en mag je ook tot 6 maanden per ‘rollende’ 12 maanden als toerist op Curaçao verblijven.

5. Als laatste

Er zijn enkele strikte richtlijnen waaraan je moet voldoen. Meestal is dit geen probleem voor de gemiddelde vakantieganger die naar Curaçao gaat, dus er wordt zelden of nooit een controle op uitgevoerd. Maar om volledig te zijn, hier zijn de extra regels:

  • Je moet kunnen aantonen waarom je daar verblijft. Dit kan bijvoorbeeld door het tonen van reisdocumenten/hotelreserveringen.
  • Je moet genoeg geld hebben om te voorzien in je dagelijkse behoeften zoals eten, drinken en accommodatie. Het basisbedrag hiervoor is ongeveer US$ 150 per dag.
  • Je moet verzekerd zijn voor medische kosten. Dit kan een reguliere zorgverzekering en/of reisverzekering zijn. Je moet dit kunnen bewijzen en de dekking moet minimaal voldoen aan de kosten van ziekenhuisopname, spoedeisende hulp en repatriëring. Ook repatriëring in geval van overlijden moet gedekt zijn.
  • Je mag niet geregistreerd staan (in je thuisland) als een bedreiging voor de volksgezondheid, openbare orde, nationale veiligheid of internationale betrekkingen.

de beste accomodaties

Villa Pasha

Villa Pasha

 2.492,00

Villa Pasha is een 5 sterren accommodatie in Jan Thiel Baai. U boekt deze reis direct bij onze partner By June. Nu vanaf EUR 2492.00 per persoon.

 5.158,00

Baoase Luxury Resort is een 5 sterren accommodatie in Willemstad. U boekt deze reis direct bij onze partner D-reizen. Nu vanaf EUR 5158.00 per persoon.

 1.787,00

Mangrove Beach Curacao Resort is een 5 sterren accommodatie in Willemstad. U boekt deze reis direct bij onze partner D-reizen. Nu vanaf EUR 1787.00 per persoon.

Santa Barbara

Sandals Royal Curacao

 2.900,00

Sandals Royal Curacao is een 5 sterren accommodatie in Santa Barbara. U boekt deze reis direct bij onze partner TUI. Nu vanaf EUR 2900.00 per persoon.