Auto huren Curaçao

Het prachtige eiland Curaçao ontdek je het beste door middel van een auto. Zonder huurauto zal je niet in staat zijn om de meest adembenemende plekken te bezoeken, zoals de tropische stranden bij Westpunt, het Christoffelpark met haar natuurpracht of het kleurrijke Willemstad. Het kan lastig zijn om een betaalbare en kwalitatieve huurauto te vinden. Er zijn ontzettend veel verhuurbedrijven en waar moet je eigenlijk op letten? Graag deel ik mijn tips en ervaringen met jou over het huren en verkennen van Curaçao per auto.

Auto rijden op Curaçao

Het is verstandig om een auto te huren om alle bezienswaardigheden op het eiland te verkennen. Het openbaar vervoer op Curaçao is beperkt (zie blog) en volgt niet altijd een strikte dienstregeling. Hoe ervaar je als toerist het rijden op het eiland? De lokale bevolking hanteert een andere rijstijl dan wat wij gewend zijn, daarnaast gelden er ook andere verkeersregels dan in Nederland en zijn er ongeschreven regels. Over het algemeen worden deze regels niet heel nauwlettend gevolgd, dus wees altijd extra alert. Gelukkig is het vrij gemakkelijk om je aan te passen aan het verkeer op het eiland, omdat er geen snelwegen zijn en de meeste wegen goed overzichtelijk zijn.

Gezien het feit dat een auto vrijwel onmisbaar is op Curaçao, beschikt praktisch iedereen er over één. Hierdoor kan het op bepaalde momenten behoorlijk druk zijn, met name tijdens spitsuren (8:00-9:30 & 17:00-18:30) kun je zonder twijfel vast komen te staan in de file. Vooral in de omgeving van Willemstad en Jan Thiel. Probeer deze tijden tijdens de ochtend en avond te vermijden, gezien je op vakantie bent hoef je geen haast te hebben en kun je ervoor kiezen om op een ander tijdstip te gaan rijden. De maximale snelheid binnen de bebouwde kom bedraagt 45 km/u en buiten de bebouwde kom varieert dit tussen de 60 en 80 km/u. Hoewel dit niet erg snel lijkt, zijn er wegen waarop dit absoluut de bovengrens is. Vooral tijdens natte weersomstandigheden moet je extra voorzichtig zijn en meer afstand bewaren. Tijdens regen kunnen de wegen extreem glad worden, waardoor het remmen bemoeilijkt wordt. Laten we ook niet vergeten dat de staat van de banden niet altijd top is, zelfs niet bij huurauto’s. Dit heeft zeker invloed op de remafstand.

Verkeersregels

In Curaçao kun je met een Nederlands rijbewijs autorijden. Er zijn echter enkele verschillende verkeersregels in vergelijking met ons land:

  • Verkeer dat van rechts komt, heeft voorrang, maar er is een uitzondering op T-splitsingen.
  • Je moet links inhalen, maar op wegen met gescheiden rijstroken en twee of meer rijstroken per richting is rechts inhalen toegestaan.
  • In geval van een aanrijding moet je altijd de Curacao Road Service bellen op het telefoonnummer 199. Ze sturen zo snel mogelijk iemand om een schaderapport op te maken. Het algemene noodnummer op Curacao is 911.

Brandstof

Als je op Curaçao bent, zal je merken dat er meerdere benzinestations zijn waar je zowel benzine als diesel kunt tanken. Wat betreft de benzine, deze wordt alleen aangeboden in één variant. Het is gebruikelijk op Curaçao dat je eerst betaalt voordat je gaat tanken. Wat interessant is om te weten, is dat de brandstofprijzen op Curaçao aanzienlijk lager zijn dan in Nederland. Daarnaast zijn er zelfs enkele tankstations die 24 uur per dag geopend zijn.

Navigeren

Er zijn verschillende manieren om te navigeren, zoals met behulp van een navigatiesysteem of een smartphone. Een handige en gratis app die je kunt gebruiken is Google Maps. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de kaarten van tevoren downloadt, zodat je de app ook offline kunt gebruiken. Het navigeren met een mobiele telefoon vereist echter wel veel rekenkracht van het apparaat en kan de batterij snel leeg laten raken. Om dit probleem op te lossen, kun je ervoor zorgen dat je altijd een volle powerbank bij je hebt of de telefoon aansluiten op de auto om onderweg op te kunnen laden. Dit voorkomt dat je zonder stroom komt te zitten tijdens het navigeren.

Auto huren

Er zijn verschillende merken auto’s beschikbaar die allemaal geschikt kunnen zijn. Of je nu een Ford Fiesta, Hyundai, Kia of Nissan kiest, het is allemaal prima te doen. De huurprijs voor een kleine auto begint bij ongeveer 35 euro per dag. Persoonlijk heb ik meerdere keren gekozen voor een Hyundai i10 als huurauto. Deze fijne en compacte auto is perfect om heerlijk rond te rijden over het eiland. Bij het reserveren van de auto is het belangrijk om duidelijk aan te geven of je een handgeschakelde auto of een automaat wilt huren. Het is sterk aan te raden om voorafgaand aan je vertrek een auto te huren, vooral tijdens de drukke vakantieperiodes in Nederland. Op deze manier staat de auto direct voor je klaar zodra je aankomt op het vliegveld en ben je verzekerd van een auto naar jouw wens. Hieronder een overzicht waar je makkelijk een huurauto kan regelen:

  1. Sunnycars.nl: hanteert een all-inclusive aanpak, wat betekent dat het tarief dat je betaalt alles omvat wat je nodig hebt voor de huurauto, zoals verzekeringen, onbeperkte kilometers en lokale belastingen. Er zijn geen verborgen kosten wat een pluspunt is.
  2. EasyTerra.nl: een vergelijkingswebsite voor autoverhuur die verschillende autoverhuurbedrijven vergelijkt op basis van prijs, beschikbaarheid en voorwaarden. Dit stelt klanten in staat om gemakkelijk de beste deal te vinden die past bij hun budget en behoeften.
  3. Met Rentalcars.com: breed scala aan opties, transparante prijzen en voorwaarden en uitstekende klantenservice