Snorkel- en duikenplekken

Curaçao, een eiland van ongekende schoonheid zowel boven als onder water. De onderwaterwereld van Curaçao is een ware traktatie voor duikers en snorkelaars. Deze veelzijdige vakantiebestemming trekt niet voor niets vele liefhebbers van de onderwaterwereld aan. Met meer dan honderd duiklocaties en een gemiddelde watertemperatuur van maar liefst 29°C, biedt dit paradijselijke eiland alles wat je zoekt. Wanneer je het hele eiland verkent, vind je verspreid overal prachtige koraalriffen die een kleurrijke regenboog van exotische vissen herbergen. Alsof dat nog niet genoeg is, kom je ook andere fascinerende zeewezens tegen zoals schildpadden, pijlstaartroggen en zeepaardjes. Dus zet je duikbril op en maak je klaar om te genieten van een onvergetelijk avontuur in het kristalheldere water van Curaçao. Maar vergeet niet onze handige tips mee te nemen, zodat jouw ervaring echt optimaal wordt!

Playa Porto Marie

De mooiste snorkel- en duikplekken op Curaçao zijn absoluut de moeite waard om te ontdekken. Een van deze adembenemende locaties is Playa Porto Marie. Dit betoverende strand, met zijn parelwitte zand, biedt toegang tot twee kleurrijke riffen die parallel aan elkaar liggen. Daartussen bevindt zich een vallei die snorkelaars en duikers verwelkomt. Hier kun je je onderdompelen in de prachtige wereld van verschillende koraalsoorten, zoals het staghorn koraal en elkhorn koraal. Ook kom je diverse vissen tegen, waaronder papegaaivissen, barracuda’s en zeeschildpadden. Als je het heldere blauwe water van Playa Porto Marie betreedt, zul je merken dat de zichtbaarheid over het algemeen uitstekend is. Hierdoor kun je gemakkelijk het fascinerende onderwaterleven bewonderen. En het beste gedeelte? Je hoeft niet eens ver te zwemmen om (grote) vissen te spotten! Zelfs als snorkelen niet helemaal jouw ding is, kun je gewoon vanaf de steiger middenin de azuurblauwe zee naar een paar visjes speuren.

De Blauwe Kamer

De Blue Room Cave, beter bekend als de “Blauwe Kamer”, is een onderwatergrot die zich bevindt aan de westkust van het eiland Curaçao, in de omgeving van de kliffen van het nationale park Christoffel. Wat deze grot echt uniek maakt, is dat ze op een magische wijze verlicht wordt door het zonlicht dat van buiten naar binnen schijnt. Doordat direct zonlicht niet rechtstreeks de grot kan bereiken, reflecteert het op het wateroppervlak en creëert daarmee een wonderbaarlijke blauwe gloed. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken in deze verborgen onderwaterwereld van de grot. De diversiteit aan kleurrijke vissen die zich hier verzamelen is werkelijk oogverblindend en bezoekers worden regelmatig getrakteerd op scholen vissen. Wees echter voorzichtig wanneer je jezelf in deze onderwatergrot laat zakken, want afhankelijk van het huidige waterniveau kan de opening tussen het plafond van de grot en het waterpeil behoorlijk smal zijn. Dus waakzaamheid is geboden om te voorkomen dat je onbedoeld je hoofd stoot.

The Mushroom Forest

In de omgeving van de “Blauwe Kamer” ligt The Mushroom Forest, een andere geliefde duikplek met een uniek onderwaterlandschap. Deze locatie dankt zijn naam aan de imposante koraalformaties die oprijzen vanuit de zeebodem en lijken op een bos vol reuzenpaddestoelen.

Je treft hier een diversiteit aan koralen in allerlei vormen en maten, waaronder hersenkoralen, buiskoralen, elkhornkoralen en nog vele andere soorten. De paddenstoelvormige koralen zijn het fascinerende resultaat van generaties langdurige groei en evolutie. Gedurende je duikavontuur kom je talloze interessante dieren tegen zoals schildpadden, roggen, barracuda’s en diverse tropische vissoorten.

Zeeschildpadden bij Playa Grandi

Playa Grandi, ook wel bekend als Playa Piskado, is gelegen in het pittoreske dorpje Westpunt. Dit prachtige strand staat voornamelijk bekend om zijn overvloed aan zeeschildpadden. Het is een traktatie om te zwemmen tussen deze prachtige wezens terwijl je geniet van de kleurrijke onderwaterwereld. Na afloop kun je jezelf belonen met een overheerlijke lunch bij Sol Food, dat op loopafstand van het strand ligt. 

Tugboat Beach

Tugboat Beach is een van de meest geliefde plekken op Curaçao om te snorkelen en te duiken. Het is vooral bekend vanwege het oude gezonken wrak van een sleepboot dat zich slechts enkele meters van de kust bevindt. Het schip zonk in het jaar 1979 terwijl het onderweg was naar Curaçao voor renovatie. Het wrak ligt op een diepte van ongeveer 5-6 meter en wordt bedekt door prachtig koraal, sponzen en allerlei andere vormen van onderwaterleven. Door het kraakheldere water is het wrak ook gemakkelijk te bewonderen voor liefhebbers van snorkelen.

Playa Lagun

Playa Lagun, een parel aan de westkust van het eiland. Tussen kliffen en imposante bergen ligt dit verborgen juweeltje. De diversiteit aan zeeleven dat zich verschuilt in het koraalrif en tussen de rotsformaties zal je versteld doen staan. Tijdens het snorkelen bij Playa Lagun word je omringd door een tropische vissen, kreeften, krabben en octopussen. Misschien krijg je zelfs het geluk om oog in oog te staan met schildpadden en roggen. Maar er is meer dan alleen onderwaterpracht bij Playa Lagun. Het is namelijk een prachtige beschutte baai, wat betekent dat het water doorgaans rustig en kalm is. Dit maakt het ideaal voor beginnende snorkelaars. En niet alleen het water is aantrekkelijk; ook het strand zelf biedt een idyllische plek om tot rust te komen.

Playa Kalki

Playa Kalki is gelegen aan de westkant van het eiland. Dit knusse en afgelegen stukje paradijs biedt een unieke ervaring waar je niet veel mensen zult tegenkomen. Duikers vinden hier hun ultieme plek, aangezien je vrijwel altijd duikers in volledige uitrusting ziet rondlopen. Bovendien is er op het strand een duikcentrum waar je materiaal kunt huren of zelfs georganiseerde duik- en snorkeltochten kunt boeken (bekijk ligging). De onderwaterwereld van Playa Kalki lijkt wel rechtstreeks uit Alice in Wonderland te komen. Hier kom je zeepaardjes, krabben, groene murenen, kleurrijke rifvissen en paddestoelvormige koraalformaties tegen. Na het snorkelen kun je heerlijk ontspannen op de ligbedden of genieten van de warme zonnestralen onder de parasol. Het strand heeft verder geen faciliteiten zoals restaurants of toiletten.

Klein Curaçao

Het mooie eiland genaamd Klein Curaçao bevindt zich op een afstand van ongeveer 10 kilometer in het zuidoosten van Curaçao. Het bereiken van dit plekje is mogelijk na een ontspannende boottocht die zo’n 2 uur duurt. Eenmaal aangekomen op dit verlaten paradijs, word je overweldigd door de prachtige schoonheid van het kristalheldere water en de rijke populatie schildpadden die er huist. Bovendien zal je versteld staan van de koraalformaties en onderwatergrotten die het eiland kenmerken. Na een snorkel- of duiksessie kan je rustig nagenieten terwijl je geniet van de warme zonnestralen op de witte stranden of een pittoreske wandeling maken naar de iconische roze vuurtoren.

Duiken bij Superior Producer

In de buurt van Klein Curaçao zijn enkele duiklocaties die absoluut de moeite waard zijn om te verkennen, inclusief de fascinerende “Superior Producer”. Dit vrachtschip is in 1977 tijdens een reis naar Venezuela gezonken en heeft sindsdien rust gevonden op de diepten van de zee, ongeveer 30 meter onder het oppervlak. Wat dit wrak zo bijzonder maakt, is niet alleen de hoeveelheid koraal en sponzen die het schip bedekken, maar ook de aanwezigheid van tarpons, koraal, tandbaarzen en imposante barracuda’s. Het meest intrigerende aspect van dit wrak is echter dat het door de jaren heen relatief goed geconserveerd is gebleven, wat duiken op deze locatie extra boeiend maakt.